8 januari 2021

Landpark Assisië

Tweede selectieronde voor 10 tiny houses op Landpark Assisië van start!

Wij geloven in een wereld waarin mensen met en zonder beperking op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. Daarom zoeken we mensen die met hun ervaring en talent willen bijdragen aan een gezellige en zorgzame gemeenschap op Landpark Assisië. 

Wil je ook wonen in een groene omgeving en het verschil maken voor anderen? Schrijf je hier dan in! 


Het project in vogelvlucht

Inmiddels zijn de tiny houses ingetekend op de locatie en zijn we de laatste details aan het bespreken met bouwer Barli. De huisjes krijgen 5 zonnepanelen en zijn daardoor 0-op-de-meter! Er komt een volwaardige keuken met kookplaat en afzuigkap. De badkamer is voorzien van een zwevend toilet, afsluitbare douche en wasmachine-aansluiting. En dankzij een warmtepomp en vloerverwarming bieden de huisjes het hele jaar door een prettig woonklimaat. Ook hebben we een extra horizontaal raam toegevoegd, zodat de huisjes nog meer uitzicht bieden op de omliggende natuur.

Selectie en kennismaking

De eerste selectieronde heeft in juni plaatsgevonden, dit najaar organiseren we een tweede ronde voor de tweede serie van vijf woningen. Butterfly Effect neemt contact op met alle geïnteresseerden voor een intake-gesprek. Daarna volgen kennismakingsgesprekken waar begeleiders en cliënten van Prisma bij betrokken worden. Na deze gesprekken worden de vrijwilligers gekozen die op het landpark kunnen gaan wonen. Bij het plannen van de gesprekken houden we uiteraard rekening met de maatregelen rondom het coronavirus.

Een impressie van de woning

Veelgestelde vragen

1. Wat is Landpark Assisië?
Het Landpark ligt midden in het groen en wordt omringd door landerijen. Het is een levendige gemeenschap waar altijd wat te doen is: je kunt langskomen om een rondje te lopen over het park en een kop koffie te drinken in Lokaal 12, het restaurant dat overdag geopend is en een belangrijke ontmoetingsplek is voor veel bewoners. Er worden allerlei activiteiten voor en door bewoners georganiseerd. En dankzij een goede verbinding met de N65 ben je in no-time in Den Bosch of Tilburg. Tot slot ligt het Landpark op wandel- en fietsafstand van de Loonse en Drunense Duinen. Meer informatie is te vinden op www.landparkassisie.nl.

2. Wie wonen op Landpark Assisië?
Op Landpark Assisië wonen ruim 200 mensen met een verstandelijke beperking. Van jongeren met een licht verstandelijke beperking, tot ouderen die al vanaf hun jeugd op het Landpark wonen. Mensen met een bijzonder levensverhaal, met unieke talenten en beperkingen. Zij worden ondersteund door begeleiders van Prisma en door de vele vrijwilligers die al op het landpark actief zijn.

3. Wat wordt verwacht van de vrijwilligers?
We zijn op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die onderdeel willen zijn van de gemeenschap op het landpark. We matchen vrijwilligers met bewoners op basis van talent en interesse, en vragen van vrijwilligers dat ze actief bijdragen aan de gemeenschap op het Landpark. De wijze waarop mensen kunnen bijdragen is heel divers: van samen boodschappen doen of koken tot samen werken in de tuin, om daarna een lekker bakje koffie te drinken. Hieronder staat een video van Ingrid, een vrijwilliger die woont op zorglocatie De Binckhorst van Cello, het project dat de inspiratie vormde voor de oprichting van Butterfly Effect.

4. Hoe zien de woningen eruit?
We werken met tiny houses: kleine maar fijne vrijstaande huisjes met een woonkamer met keuken, slaapkamer, douche en toilet, met ruimte voor een wasmachine en droger. Het totale woonoppervlak beslaat ongeveer 35 m2. De huisjes komen aan de rand van Landpark Assisië te staan, met uitzicht op de groene omgeving, zodat de bewoners kunnen genieten van de natuur. Boven staat een impressie van het huisje.

5. Wat wordt de huurprijs? En kun je huurtoeslag aanvragen voor dit huisje?
De huur bedraagt 710 euro (prijspeil 2020). Ieder huisje heeft eigen aansluitingen voor internet, elektra en water. De kosten daarvan komen voor rekening van de huurder. Het huisje voldoet aan de normen voor sociale woningen en de huurprijs ligt onder de maximale huurtoeslaggrens van 737,14 euro. Het is afhankelijk van je inkomen en vermogen of je aanspraak kunt maken op huurtoeslag. Meer informatie is te vinden op de website van de belastingdienst.

6. Wat doet Butterfly Effect precies?
Butterfly Effect is in 2018 opgericht naar aanleiding van een succesvol project op de Binckhorst, een zorglocatie van Cello in Rosmalen. We zijn ervan overtuigd dat samen leven in Nederland nog veel mooier kan door mensen op basis van talent en interesse met elkaar te verbinden. En we vinden het belangrijk dat mensen met een intensieve zorgvraag gemakkelijk kunnen samen leven met anderen. We willen natuurlijke verbindingen en spontane ontmoetingen tot stand brengen door kleine huisjes voor vrijwilligers te plaatsen op zorglocaties. We ontwikkelen deze projecten samen met zorgorganisaties, gemeenten en sociale investeerders.

Zo is het om als vrijwilliger op een zorglocatie te wonen

Vrijwilliger Ingrid van Bergen was in oktober ook te zien in het programma Binnenste Buiten van de KRO-NCRV. Ze vertelt daarin uitgebreid over hoe het is om als vrijwilliger op een zorglocatie te wonen. Dit programma kun je hier bekijken. NB: Ingrid woont in een Heijmans One, op Landpark Assisie komen een ander type huisje te staan, zie de impressie bovenaan deze bladzijde.