Interview multiple candidates
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut cursus lorem in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.
Search for the right experience
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.
- Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
- Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
- Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
- Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Ask for past work examples & results
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.
- Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
- Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
- Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
- Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.
Het zijn cliënten van de regionale instelling voor begeleid en beschermd wonen (RIBW). Van de zes nieuwe huurders wordt verwacht dat ze zich twee dagdelen per week inspannen om deze cliënten te helpen met sociale contacten. Die inzet voor hun medebewoners is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: ze tekenen een zogenoemde buurtverbindersovereenkomst, die gekoppeld is aan hun huurovereenkomst.
,,We willen dat onze cliënten zo normaal mogelijk kunnen leven, midden in de maatschappij. Maar mensen met psychische klachten hebben helaas te maken met stigmatisering en uitsluiting”, schetst Caroline Truijens, bestuurder van RIBW Nijmegen & Rivierenland de achtergrond voor de opmerkelijke aanpak.
Buurtverbinders
Hoe kunnen mensen met psychische problematiek zo volwaardig mogelijk meedraaien met de maatschappij? Hoe ontstaat er meer contact met de buurt op een manier die past bij hun mentale kwetsbaarheid? Dat is de aanleiding voor de samenwerking tussen de RIBW en Butterfly Effect, een organisatie die zogeheten buurtverbinders werft en coacht. Hun taak is laagdrempelig: cliënten uitnodigen voor een kopje koffie of meenemen om boodschappen te doen. Of hen in contact brengen met anderen om samen activiteiten te ontplooien of hobby’s te beoefenen. Niet vanuit de zorg, maar gewoon als goede buren die naar elkaar omzien.
Zulke woonconcepten met een mix van doelgroepen worden steeds vaker ontwikkeld. Nijmegen kent bijvoorbeeld ook Living Inn, waar senioren in hetzelfde appartementengebouw wonen als starters op de woningmarkt, met als doel dat ze iets voor elkaar betekenen. Bij dergelijke projecten zijn ouderen of mensen met een beperking vaak de doelgroep; bij mensen met psychische problemen staat deze formule nog in de kinderschoenen.
Niet alleen patiënt
Voor RIBW Nijmegen & Rivierenland is het dan ook de eerste keer. ,,Dat is op een leuke manier spannend. Dit is een beweging die we heel graag willen maken en hopelijk helpt het ons op weg naar meer inclusie", zegt Truijens. ,,Voor onze bewoners geldt wel dat ze de wijk al kennen. Ze wonen nu elders in Wolfskuil, maar deze nieuwbouw is een veel geschiktere plek.”
''Mensen moeten stevig in hun schoenen staan en hun grenzen weten te bewaken''
Sven Platenburg, Butterfly Effect
De 29 cliënten zijn al langere tijd bij de RIBW ‘in zorg’, bijvoorbeeld vanwege depressiviteit, psychoses of persoonlijkheidsproblematiek. De kans is reëel dat ze dan vooral als patiënt worden benaderd terwijl ze tot meer in staat zijn. ,,Het is goed dat ze bewust worden gemaakt van hun mogelijkheden buiten de deur. Onze cliënten worden niet vaak verrast of uitgedaagd om iets nieuws te ontdekken. We hopen dat de buurtverbinders dat gaan aanwakkeren.”
Grenzen stellen
Butterfly Effect heeft inmiddels voor meerdere zorgorganisaties in Noord-Brabant de werving en selectie van zo'n vijftig buurtverbinders op acht locaties gedaan. Die kunnen rekenen op blijvende coaching en ondersteuning door deze organisatie. ,,We zoeken mensen die het leuk vinden om te verbinden, die daar talent voor hebben en die weten wat de behoeftes zijn van hun medebewoners. Je creëert zo een extra zorgzame gemeenschap”, zegt Sven Platenburg van Butterfly Effect. ,,Mensen moeten stevig in hun schoenen staan en hun grenzen weten te bewaken. Hun deur hoeft echt niet altijd open te staan voor hun medebewoners."
Ze krijgen geen vergoeding - een bewuste keuze. ,,Het gaat om je intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een sociale samenleving. We hanteren het principe van wederkerigheid: je krijgt er voldoening en zingeving voor terug”, zegt Platenburg. Buurtverbinders betalen dus gewoon huur. In dit geval is het pand van een projectontwikkelaar. Die vraagt een huurprijs van 1475 euro per maand, exclusief 75 euro servicekosten, voor een tweepersoons appartement.
Zorgvuldige selectie
Butterfly Effect en RIBW houden 21 november een selectieavond. Kandidaten kunnen dan kennismaken met medebewoners, potentiële andere buurtverbinders, RIBW en Butterfly Effect. Als er van beide kanten een klik is, volgt later een selectiegesprek en wordt een buurtverbindersovereenkomst opgesteld.
Ondanks die zorgvuldige selectie en uitgebreide informatie, kan het gebeuren dat iemand na verloop van tijd toch wil stoppen als buurtverbinder. Dan word je wel geacht te verhuizen, zodat een ander jouw rol van buurtverbinder kan overnemen, meldt Butterfly Effect. Die helpt dan wel met het zoeken naar alternatieve woonruimte.
Meer info: butterflyeffect.nl/gemeenschap/graafseweg
Geschreven door Maarten Reith voor De Gelderlander. Voor het originele artikel klik hier.
Abonneer je op onze nieuwsbrief
We houden je graag op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen.