Artikelen
July 2, 2024

Buurtverbinders helpen senioren met zorgvraag zelfstandig te wonen

Een innovatief woonzorgcomplex in Den Bosch combineert woningen voor ouderen – met en zonder zorgvraag – met appartementen voor “buurtverbinders”. Deze opzet is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen woningcorporatie Zayaz en zorgorganisatie Van Neynsel, die een gezamenlijke visie ontwikkelden om bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren met maximale eigen regie.

Buurtverbinders helpen senioren met zorgvraag zelfstandig te wonen

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

In het zuidoosten van Den Bosch ligt Wij zijn Zuiderschans, een modern en aantrekkelijk wooncomplex dat zich richt op het bevorderen van gemeenschapszin en zorgverlening. Op de begane grond rommelen mensen in hun balkonachtige voortuintje. Voor de ingang zitten wat mensen in een ochtendzonnetje. Het gebouw, dat uit twee verbonden delen bestaat, biedt onderdak aan zowel senioren, als mensen met dementie. Opvallend is de toevoeging van acht appartementen voor buurtverbinders, die een actieve rol spelen in het versterken van de buurtgemeenschap.

Beschermde woonomgeving

De voordeuren voor mensen met dementie komen uit in de beschermde woonomgeving met huiskamers en tuin. De beschermde woonomgeving is verbonden met het ontmoetingsplein met een coffeecorner en een open gezamenlijke keuken. Dit tussengelegen ontmoetingsplein is letterlijk de verbindende factor tussen appartementencomplex, zorggedeelte en de buurt. Strategisch vastgoedmanager Nicole van Lare vertelt dat op woensdag de koffiezetters en spelbegeleiders van Boefjes en Barista’s komen. Ouders met jonge kinderen uit de buurt komen langs voor een goede cappuccino, spelen, beleven en ontmoeten.

Samenwerking en visie

Wij zijn Zuiderschans is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen woningcorporatie Zayaz en zorgorganisatie Van Neynsel. Zij stelden een gezamenlijke visie op met daarin de gedeelde uitgangspunten voor de ontwikkeling van zorgvastgoed, zoals dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen blijven functioneren, met zoveel mogelijk eigen regie, maar ook dat het vastgoed eenvoudig transformeerbaar is naar andere doelgroepen. “Bijvoorbeeld, de beukmaten van de ontmoetingsruimte van Wij zijn Zuiderschans zijn zo gekozen dat de ruimte kan worden omgebouwd tot appartementen, mocht dat nodig zijn.” Dat zegt Janine van Heertum, maatschappelijk ontwikkelaar van Zayaz. Maar er zijn ook lessen te trekken uit de ontwikkeling van Wij zijn Zuiderschans. Zo is bij de bouw van de seniorenappartementen onvoldoende rekening gehouden met een eventuele toename van de zorgvraag. Weliswaar voldoen de appartementen aan de norm van Woonkeur (certificaat A), maar voor een intensievere zorgvraag zijn de deuren te smal en moeten er – letterlijk – nog drempels worden weggenomen.

De intramurale voorziening die de Zuiderschans eerst was, is afgebroken. Van Neynsel verkocht haar deel aan Zayaz om het gezamenlijk vanuit de kracht van ieders expertise te ontwikkelen. Door de intentie om het complex samen te ontwikkelen werd de samenwerking juist intensiever. Het ontmoetingsplein is onderdeel van het woonconcept, maar past naadloos in de sociale benadering van Van Neynsel. Nog een voorbeeld is de infrastructuur voor de zorgdomotica; die is primair bedoeld voor mensen met dementie, maar ook voorbereid in de appartementen die worden verhuurd door Zayaz. De gezamenlijke tip van Nicole en Janine voor een goede samenwerking is investeren in een ontwikkeling van een gezamenlijke woonzorgvisie. “Dat helpt enorm om beslissingen te nemen in allerlei keuzemomenten die je in het proces tegenkomt”, zegt Van Heertum.

De seniorenappartementen worden verhuurd aan mensen met én zonder zorgvraag. De toewijzing van de woningen voor mensen met zorgvraag verloopt via Van Neynsel. Toewijzing van mensen zonder zorgvraag verloopt via Thuispoort, het portaal waar alle woningcorporaties uit de regio hun aanbod sociale huurwoningen aanbieden. Bij de opstart is met alle kandidaten een gesprek gevoerd waarin zij werden geïnformeerd over de opzet. Het idee is dat mensen elkaar onderling steunen waar dat kan en nodig is. Veel kandidaten vonden dat prima, maar sommigen zeiden dat dit concept niet zo goed bij hen paste en haakten af. Bij potentiële huurders wordt een inkomenscheck gedaan; zij komen alleen in aanmerking als ze onder de sociale huurgrens zitten. Deze inkomenseis vervalt als mensen 10 uur per week (of meer) zorg of ondersteuning nodig hebben. Zo is een gemengde bewonersgroep ontstaan, waarbij ongeveer een kwart tot een derde zorg ontvangt met intensiteit ZZP4 of 5. Deze zorg wordt via vpt of mpt geleverd.

Samen bouwen aan een zorgzame gemeenschap?