Artikelen
July 25, 2023

Ondernemen in flow

Stijn van Kreij startte zijn onderneming Butterfly Effect na een succesvol experiment bij Cello. Wat in februari 2015 begon als een spontaan idee, werd via onderzoek werkelijkheid: in 2018 stonden de eerste tiny houses voor buurtverbinders in Rosmalen. Stijn zag potentie die nog niet benut werd: de betrokkenheid van familieleden en andere dierbaren in de omgeving van mensen met een verstandelijke beperking. Vijf jaar later zijn er vier zorgzame gemeenschappen waar Butterfly Effect de werving, selectie en coaching van buurtverbinders voor haar rekening neemt.

Ondernemen in flow

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

Hoe bevalt dat ondernemen, Stijn?

‘Het is spannend en nieuw. Dat is ook een van de redenen dat ik wilde ondernemen. Ik streef naar een balans tussen die spanning en vernieuwing én het gevoel dat ik het zou moeten kunnen leren. Te moeilijke zaken leveren stress op, maar te makkelijk werk doet bij mij hetzelfde. Ik moet er iets van kunnen leren.’

Dat klinkt bekend: wanneer we het niveau van onze vaardigheden en uitdagingen balanceren zitten we in de ‘flow’, volgens psycholoog Mihaly Csikszentmihaly. Ben je als ondernemer ook zo gebalanceerd?

‘Misschien wel. Ik denk dat ik twee kanten heb. Enerzijds ben ik impulsief en ongeduldig, dat heb ik van mijn moeder. Van mijn vader heb ik een meer rustige en bedachtzame kant. Als ondernemer heb je beide kanten nodig. Zonder impulsiviteit en ongeduld ontstaat er geen onderneming. Je moet dingen doen die je nog nooit gedaan hebt, waarvan je niet weet of ze werken. Dat is een essentieel onderdeel van ondernemerschap. Maar dat is niet genoeg, want dan loop je het risico dat je je alle kanten op schiet. Dus er moet ook altijd wel een lijn, rust en doorzettingsvermogen bij zijn.’

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Het flow model van Mihaly Csikszentmihaly

Hier zien we bijna alle fases van het Flow model terugkomen: arousal, anxiety en worry, maar ook control en relaxation. Alle begin is moeilijk, zeggen ze. Was er mogelijkheid tot flow in de beginfase van Butterfly Effect?


‘Het begon met een idee en uitgebreid onderzoek. We vroegen ons af: wat vinden mensen hier nu eigenlijk van? Eigenlijk probeer je je eigen idee zo snel mogelijk om zeep te helpen. Je bedenkt iets en blijft vervolgens testen of het kapot kan. En als het niet kapot kan, dan heb je iets heel goeds in handen.

Hoe vond je het om zo tegen je eigen idee aan te schoppen?

‘Dat kan uitdagend zijn, vooral in het begin. Ik was zo overtuigd van het idee, dat ik soms defensief reageerde op kritiek. Maar ik merkte al snel dat dat niet werkt. Mensen die kritiek geven, zijn eigenlijk juist heel betrokken én hebben kennis die je zelf nog niet hebt. Juist dan moet je je ego opzij zetten om te luisteren naar wat ze ervan vinden en doorvragen om erachter te komen wat hun zorgen zijn. Dat is een belangrijke les: je ego in dienst stellen van je bedrijf. Maar soms heb je juist je ego nodig hoor, dat ook!’

Kritiek kan dus onrust veroorzaken, terwijl het uiteindelijk bedoeld is om je idee beter te maken. Misschien zelfs om meer controle te krijgen over je idee, plan, visie en bedrijf. Hoe bepaal je dan wanneer je andermans kritiek loslaat en bij jezelf blijft? Of eigenlijk: op welke momenten zet je je ego in?

‘Natuurlijk moet je kritiek serieus nemen. Maar tegelijkertijd moet je het soms naast je neerleggen. Er zijn heel veel mensen die eigenlijk denken dat je gek bent. Maar daar heb je niets aan, om daar lang bij stil te staan. Het gaat om het wegen van de feedback. Je weet nooit genoeg. Soms kom je er pas als je het doet achter dat je heel veel dingen niet weet. Af en toe is dat eng: dan zie je risico’s of effecten die je niet had verwacht. Daar kom je vanzelf achter.’

Hier lijkt wat mindfulness door te schemeren: loslaten. ‘Go with the flow,’ zoals ze zeggen. Wanneer lukt jou dat het best?

‘Flow betekent voor mij mijn hoofd uitschakelen en het moment ervaren. Dat gebeurt als ik muziek maak. Het moet dan wel uitdagend zijn, niet saai. Het mag niet te makkelijk gaan. Uitdaging is belangrijk voor mij. Dat blijft een zoektocht naar evenwicht. Als ik stress ervaar van ingewikkelde vragen binnen Butterfly Effect bouw ik tijd in voor rust en reflectie. Ik richt me dan ook meer op mijn lichaam door te sporten, yoga of door naar de sauna te gaan. Ook spontaan en menselijk contact helpt goed om weer in flow te komen. Door vrienden en familie op te zoeken, kom ik verder.’

Spontaan en menselijk contact past mooi bij Butterfly Effect. Hoe zie je zulk contact terug binnen de zorgzame gemeenschappen?

‘Het is fascinerend om te zien dat de buurtverbinders op terreinen van zorginstellingen komen wonen en er meteen van alles gebeurt. Er zijn direct allerlei vragen en ontmoetingen. Het zijn dingen die je niet kunt voorspellen, maar gewoon gebeuren en altijd waardevol zijn. Ik vind dat de mooiste ontdekking. Dat ik daar alleen bij ben, in plaats van de aanstuurder of ontwikkelaar. We zeggen: “fijn dat je je in wil zetten voor deze gemeenschap. Ga maar op onderzoek uit en maak contact.” Dan ontstaan er mooie en verrassende dingen.’

Samen bouwen aan een zorgzame gemeenschap?